CSRD? Help!
Als ondernemer of werknemer in een groot bedrijf krijg je er waarschijnlijk wel iets van mee, maar tegelijkertijd blijft het een beetje onduidelijk wat je er nu precies mee moet.
Even helemaal terug naar de basis voordat we de diepte in gaan. Waar staan de termen voor, waarom is het bedacht en wie ontwikkelt het eigenlijk?
Van de EU moest je als groot bedrijf al langere tijd rapporteren over niet-financiële informatie (een richtlijn genaamd de NFRD).
Hoewel de NFRD een belangrijke stap was in de richting van meer transparantie op het gebied van niet-financiële informatie, werd deze door veel belanghebbenden als onvoldoende gedetailleerd en consistent beschouwd.
Daarom heeft de Europese Commissie de CSRD geïntroduceerd, die de NFRD vervangt en de vereisten voor duurzaamheidsrapportage verder uitbreidt en verfijnt. De ESRS zijn vervolgens de normen en richtlijnen voor hoe die rapportage moet worden uitgevoerd.
De ESRS zijn dus de technische standaarden die onder de paraplu van de CSRD vallen.
- NFRD: Non-Financial Reporting Directive
- CSRD: Corporate Social Reporting Directive
- ESRS: European Sustainability Reporting Standards
Volg je het nog? Het zijn een hoop termen, maar eenmaal ontleed, is het logisch dat we dit doen.
Is het voor jou? Nou, sowieso nu al als je bedrijf al NFRD plichtig was. Vanaf 2025 gaat de richtlijn ook voor steeds meer grote ondernemingen gelden.
Maar vergeet niet, als kleiner bedrijf krijg je ook te maken met CSRD omdat jij vaak in de keten zit van deze grote bedrijven. Er worden dus ook aan jou vragen gesteld over het aanleveren van informatie aan jouw klant/partner/leverancier. Snel meer informatie over inwinnen dus!
Werken aan meer maatschappelijke impact
Samenwerken aan
Maatschappelijke impact
?

Werken aan meer maatschappelijke impact
